Hogyan válassz magadnak művészeti képzést? Melyik tanfolyamot, sulit válaszd? Továbbtanulás vagy pályamódosítás? Hogyan készülj? Hol tanulj tovább? Ezekre a kérdésekre kutatjuk a válaszokat eheti blogunkban. 

Milyen fontos szempontokat vizsgálj egy művészeti képzés kiválasztásakor?

Az utóbbi években gombamód szaporodtak különféle képzések, hangzatos ígéreteket lebegtetve! No de hogyan válassza ki a gyanútlan érdeklődő a számára megfelelő művészeti képzést? Nagyon fontos téma, hogy te hol vagy a saját életedben? Egyetemi felvételire készülsz vagy pályát módosítanál? Attól függően, melyik igaz rád más-más szempontrendszer ami fontos lehet a választásban. A művészeti képzések után érdeklődőket eszerint két nagy csoportra tudjuk bontani: Pályamódosítók, illetve felvételire készülők. Melyik esetben mik a fontos kérdések? Lássuk!

Pályamódosítók művészeti képzés választása előtt

Fontos kérdés, hogy mi a célod? A lehető legrövidebb idő alatt szeretnél olyan releváns tudást, amivel akár egyből el is tudsz helyezkedni? Vagy nem állsz meg itt és egy felsőoktatásbeli művészeti képzés mesterképzése az álmod?

Ha olyan művészeti felnőttképzést keresel, legyen az grafika, illusztráció, animáció, formatervezés vagy bármilyen más design szakma irányú a választásnál fontos pár dolgot észben tartani. Az instant megoldások valójában nem megoldások! Hogy mit értek ezalatt? Számos olyan tanfolyam vagy művészeti képzés van a kínálatban, ami gyors alapos tudást ígér. Szögezzük le ez a két dolog egyszerre nem létezik! Ha felnőttképzés mellett döntenél, akkor mindenképp olyan intézményt válassz bármilyen designer vagy művészeti szakma esetén, ami alapjáraton egy művészeti iskola. Rengeteg felnőttképző kínálja szakmák színes palettáját, ahol műkörmöstől a a bolti eladón át a webdesignerig bármi “lehetsz”, de valódi piacképes kreatív tudást csak igazi művészeti képzésben érhetsz el. Egy minőségi felnőttképzésen egy piacképes potfólió elkészítésére nagyon nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen design stúdiók, reklámügynökségek állásinterjúin elsősorban ez az elvárás, sokszor meg sem nézik, hogy van e ilyen irányú végzettséged. Ha már van egy BA diplomád, de mégis továbbtanulnál design egyetem MA-ján, akkor is nagyon hasznos egy versenyképes portfólió. Az egy tévhit, hogy kizárólag művészeti BA-val tudsz ezekre a helyekre bekerülni, például a METU tárt karokkal várja a az állami támogatott helyeire a tehetséges pályamódosítókat. 

Továbbtanulnál művészeti képzésben?

Most fejezed be a gimit és álmod egy művészeti szakma? Na jó, de felsőoktatás vagy felnőttképzés legyen? Melyiknek mi az előnye és hátránya? Hova érdemes menni?Ahhoz, hogy művészeti képzésbe egy erős szakmai tudást adó egyetemre bekerülj, az alapoknak is erősnek kell lennie. Fontos tudni, hogy a piacvezető BA képzéseknél nélkülözhetetlen a rajztudás, és egy szakirányú portfólióra is szükséged lesz. Ahhoz, hogy megfelelő rajzi alapokkal rendelkezz, mindenképp be kell iratkoznod egy rajziskolába, ahol a legegyszerűbb csendélettől eljuthatsz egészen a portré vagy akt megrajzolásáig. Egy igazán minőségi művészeti képzésben a felvételinél a rajzi tudásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A rajz szerepének fontosságáról, már írtunk is egy korábbi cikkünkben. Mivel szakirányú portfóliót is elvárnak, ezért érdemes egy olyan művészeti képzést választanod előkészítőnek, ahol mindent megtanulhatsz, sőt ezzel a szaktudással egyetem alatt kisebb munkákat is vállalhatsz.

Milyen szakmai művészeti képzésre érdemes jelentkezni?

Most már tudjuk hova mi fontos, a közös metszéspont a szakmai felkészülés. De mi alapján tudod kiválasztani a számodra megfelelőt? Ahogy a cikk elején írtuk ezerféle művészeti képzést kínálnak különféle intézmények ezernyi konstrukcióban. Ami a legfontosabb, hogy olyan művészeti képzést válassz, ahol sok a gyakorlat és legalább két év, mert releváns tudást csak így szerezhetsz. Mi az ami még fontos?  Miket tarts szem előtt? Fontos, hogy olyan művészeti képzésekben gondolkodj, amik kis csoportokban oktatnak? Mit jelent a kis létszámú csoport? Maximum 15 főt, hiszen igazán személyre szabott oktatás e fölötti létszámmal reálisan nem kivitelezhető.

 Utána kell járj, hogy az oktatás mennyire strukturált, meg kell tudd, milyen modulokból áll, hány vizsgalehetőség van. Egyre hangsúlyosabb, hogy specializált legyen a művészeti képzés, hiszen egy-egy szakterület minden szegmensét két év alatt sem tudod elsajátítani. Feltétlenül nézd meg, hogy az előző években milyen színvonalú diákmunkák születtek. Fontos az is, hogy kik oktatnak, hiszen a pályádon csak aktív, a szakterületükön elismert alkotók tudnak támogatni.

Másik nagyon fontos szempont az adott művészeti képzés ár-érték aránya. Előnye lehet, ha tud 0%-os képzési hitelt nyújtani, hiszen így anyagilag jobban eloszlik a terhelés. 

Nagyon fontos még, hogy van-e lehetőséged élesben kipróbálni magad. Vannak valós projektjei az intézménynek piaci szereplőkkel? Szokták pályázatokra küldeni a diákokat? Van kiállítási lehetőség? Művészeti képzésekben ezek a tapasztalati lehetőségek aranyat érnek, hiszen a későbbiekben akár egy-egy ilyen dolog is felturbózza portfóliódat, és a CV-det, a kreatív iparban ezek hatalmas előnyt jelentenek.

Hogyan tud kiderülni egy művészeti képzésről, hogy megfelel-e a te elvárásaidnak?

Ha meg akarsz bizonyosodni egy képzés minőségéről kezdésnek a legjobb út az online felületek végig böngészése. Van-e a képző intézménynek weboldala? Milyen? Hogy néz ki? Ha egy művészeti képzés weboldala gyatra, az már gyanút kell, hogy keltsen benned! Persze a cipésznek mindig lyukas a cipője, de ez a design területén nem állja meg a helyét!

Ismerd meg az ott tanuló diákok munkáit, eredményeit! Hogyan? Nézd meg a suli instáját, facebook oldalát, olvasd el miket írnak róla a diákok! 

Tudd meg van-e felvételi és miből áll! Minőségi művészeti képzésnél nem mindegy a közösség sem, hogy kikkel tanulsz együtt! Fontos, hogy eltökélt motivált társak vegyenek körül, akikkel a jó hangulat mellett a közös munka is öröm!

Ha pedig igazán tutira akarsz menni, menj el a nyílt napra, releváns művészeti képzések mindig tartanak nyílt napot! A puding próbája pedig az evés! Érdemes megnézni magadnak a helyet a tanárokat élőben, mert az tuti fog benned valamilyen érzést kelteni, ami segíthet a döntésben! 

 

Ilyet nem is olyan soká mi is tartunk, amire itt tudsz regisztrálni!

 

https://corvinrajziskola.hu/nyiltnap/

 

Dóra Emese 2023 febr.

ITT TALÁLTOK BŐVEBB INFORMÁCIÓT KÉPZÉSEINKRŐL:

Csatlakozz a Corvin kreatív csapatához!
Kíváncsi vagy ingyenes programjainkra vagy a kedvezményes lehetőségekre? Iratkozz fel hírlevelünkre!
A Küldés gomb megnyomásával kijelentem, hogy a Corvin Rajziskola Általános Szerződési Feltételeit és az Adatkezelői tájékoztatóban foglaltakat megismertem és elfogadom.