Érdekel az animációk izgalmas terepe, de kuszának tűnik, hogy pontosan mi mit takar vagy mit kezdhetsz pl. storyboard artistként? Következő kis írásunkban ezt a témát fésülgetjük és helyezzük kontextusba az egyes szegmenseket, kiemelt figyelemmel a storyboard artist-ot.

Vajon mi a storyboard artist dolga?

Milyen feladatokat lát a storyboard artist, egy animációs projekten belül? Ő az a szakember, aki meghatározza a kulcsjeleneteket, az egész történet vázát, a karakterek azok legjellemzőbb arckifejezéseit, testtartását, sőt még a környezet jellegét is. Segít az art directornak megalkotni egy történet vizuális narratíváját. Minden storyboard panelekből/ képkockákból áll, a storyboard artist ezekbe foglal bele minden fontos jelenetet, animációs instrukciókkal ellátva pl. mikor emeli fel egy karakter a kezét vagy mikor tűnik el a színről és ezt hogyan teszi. Emellett meghatározza a képkockákkal a történet folyamatosságát is megalkotja az alapot a filmkészítés következő fázisához. Ezek a panelek alapvetően vázlatosak, de jól értelmezhetőek, a kidolgozottságuk a produkciótól is függ, pl. pályázatokra vagy külföldi projektekre egy letisztázottabb verzió készül.

Az is előfordul, hogy a storyboard artist egy megadott tematikára, forgatókönyvre alkot, de a legtöbb esetben maga a storyboard artist az író is egyszemélyben! Különféle eszközökkel tudja a vízióját plasztikussá tenni, pl. képi gag-ekkel / poénokkal vagy párbeszédekkel, különféle zenei aláfestések meghatározásával. Ez vonó szakma lehet olyanoknak, akik jók a story tellingben érdekli őket a művészet, emellett jó vezetői képességeik vannak! Nemcsak animációs filmekben lehet karriered storyboard artistként! A játéktervező cégek, mint pl. a velünk együttműködő GAMELOFT Stúdió is alkalmaznak ilyen művészeket, hogy a játékban szereplő karakterek jellegzetes mozgását vagy épp a környezet/látván vizuális keretrendszerét megadják!

Időutazás a múltba és storyboard artist a jelenben

A legtöbb ember a rajzfilmek kapcsán ismeri a storyboard artist munkáját, hiszen ezek specifikusan így készülnek. Minden jelenetnek van storyboardja, amibe bele vannak foglalva a különböző időzítések, kamera képek és karakter pózok, kompozíciók. A jó storyboard artist gyors, ez azt jelenti, hogy profinak kell legyél az említett képkockák megvalósításában! A klasszikus animációs storyboardok még papírra készültek, így egy alig fél perces animációhoz akár több száz oldalnyi rajz is kellhet, csupán a történet vázának bemutatásához!

 

Szerencsére mára már többnyire számítógépen, szoftverek segítségével alkot szinte minden storyboard artist, néhány koncepciózus kivételtől eltekintve. Ez nagyban megkönnyíti a feladatot, mert így lehetőséged van last minute változtatásokra, új ötletek organikus beágyazására!

Miben kell erősnek lenned, ha storyboard artist szeretnél lenni?

A storyboard artist nem csak egy művészeti szakember, hanem a történetmesélésben is jónak kell lennie. A legprofibbak bele kell tudják élni magukat egy karakter személyiségébe és abba épp hogyan érzi magát, hogy igazán életszerű karakteres és organikus kapcsolódó pózokat arckifejezéseket, esetleg különféle deffekteket, pl. sántaság vagy tikkelés meg tudjon alkotni.

 

Jó stressztűrőképesség kell hozzá, mert nem nyugdíjas a tempó! Előfordul szűk határidő, sőt tulajdonképp az a furcsa, ha nem az, egy kreatív masszát organizálni, sosem gyerekjáték! Ami viszont szuper, hogy egy nagyon izgalmas és sokszínű terep, ez azon kevés animációs munkák közé tartozik, ami a végeredményben is kézzelfoghatóan látható, érzékelhető!

 

Hogy sikereket érhess el alapvető a magas szintű szakmai tudás! Szuper jól és ultra gyorsan kell tudnod rajzolni! Értened és ismerned kell az animációs technikákat, munkafázisokat, eszközöket! Tudnod kell csapatban dolgozni, gyorsan tanulni és kérdezni! Nagyon fontos, hogy nyitott légy és jó kapcsolatépítési készségeid legyenek, mert ennek az érvényesülésben kulcsszerepe van! Sőt mi több! Ez egy alappillérnek is tekinthető, hiszen fontos, hogy milyen veled dolgozni, de az is fontos, hogy az ötletedet hogyan tudod pitchelni, azaz egy megadott, általában pár perces időn belül bemutatni! Ennek jelentősége a szakma különleges szponzorációs rendszere, ahol külön pitch rendezvények vannak, amire az alkotók elvihetik a munkájuk esszenciáját, alapját, hogy támogatóra, befektetőre tegyenek szert! 

Mit jelent ez részletesebben?

Sokat kell tanulj! Jó szakember kell legyél! Gyorsan és magabiztosan kell ontani magadból a rajzokat! Nagyon jó perspektíva – és karakter érzékre van szükség, hogy térben jól elhelyezve a megfelelő pózokban tudd minél precízebben ábrázolni a szereplőidet! Képesnek kell lenned különféle stílusokban alkotni, hogy a különböző projektekben is helyt tudj állni! A Mézga Család storyboardja pl. teljesen más lesz, mint egy Walt Disney mese esetében. Általánosságban nagyon erős alapokkal kell rendelkezz, hogy kimagaslóan gyorsan és jól tudj bennük alkotni! Egyedül a színek, amik kisebb hangsúlyt kapnak a storyboard artist szakmában, hiszen ritkán kell színesben alkotniuk!

Ha már megvannak az alapok, akkor képbe kell kerülnöd a különféle kameraállásokkal, kompozícióval és még számos dologgal! Sokat kell olvass, informálódj, előadásokat nézz! Figyelned kell az ipart, hogy naprakész legyél! Amire ezerszázalék, hogy szükséged lesz, az a türelem és elhivatottság! A storyboard artist szakmában, de alapvetően a filmes berkekben komoly munka az előbbre jutás, de ha erős késztetésed van és jó történetmesélő vagy, akkor megéri az erőfeszítést, igazán felemelő élményekkel gazdagodhatsz!

De azért létezik siker storyboard artistként?

A válasz egyértelműen: IGEN!! Mi már több mára sikeres alkotót láthattunk elindulni az úton, akik mára vagy már komoly elismerésekben részesültek vagy ígéretesen bontogatják szárnyaikat! A tavalyi év is igen gyümölcsöző volt egykori diákjaink számára!! Hárshegyi Vivi például a nemzetközi Annecy Animációs Filmfesztiválra is bekerült a „Felhők Felett” c. animációs filmjével, ami egy nagyon komoly szemle a szakmában és nagyon nagy elismerés már önmagában az is, ha valaki szerepel! Ez a kisfilm irtó sikeres, hiszen az itthoni Friss Hús szemlén a legjobb magyar animációs flimjének járó díjat is bezsebelte! Vivi a MOME mesterszakán végzett, elhivatott alkotó, ha kíváncsiak vagytok rá a film.hu oldalán készült vele egy rövid kis riport, ami egy kis betekintést enged.

Nem Vivi az egyetlen büszkeségünk, sajnos mindenki nem fér ki, aminek nagyon örülünk! Párukat még azért bemutatnánk. Tőkés Anna is a fiatal alumnisaink táborát gazdagítja és izgatottan figyeljük útját! Ő a „Last Drop” c. diplomafilmjével aratott siker, bekerült a Rising Stars ifjú tehetségek megmérettetésébe, ahol a zsűri különdíjjal jutalmazta munkáját. De említhetnénk Szederkényi Bellát is és még számos alkotót, szóval láthatod a munka megtérül, de csinálni kell! Tanulj, figyelj, rajzolj, olvass, kapcsolódj, gyakorolj, pályázz, ne add fel és előbb-utóbb kinyílnak a megfelelő ajtók!

Csatlakozz a Corvin kreatív csapatához!
Kíváncsi vagy ingyenes programjainkra vagy a kedvezményes lehetőségekre? Iratkozz fel hírlevelünkre!
A Küldés gomb megnyomásával kijelentem, hogy a Corvin Rajziskola Általános Szerződési Feltételeit és az Adatkezelői tájékoztatóban foglaltakat megismertem és elfogadom.