Rengeteg fiatal érdeklődik a divat -és divattervezés után, ez a világ kivülről nézve fényűző, de benne utat törni és felszínen maradni nem gyerekjáték!

Nézzünk szét a mostani és egykori hazai divatmárkák közt!

Igazából ki ismeri a hazai divatot? Valójában csak az a szűkebb kör, akik a tervezői divat rajongói, esetleg más területek designerei, de a széles közönség kevésbé. Mi ennek az oka? Az egyedi divat nem a megfizethetőségről és sokszor nem is kifejezetten a praktikumról szól! Vannak utcai ruházatok, de vannak olyan koncepciózus darabok is, amelyek kifejezetten csak kifutóra születnek. Kik a hazai vezető divat nevek? Annak ellenére, hogy sokan keveset tudnak róluk, mégis vannak hazai divat guruink!

 

Többen külföldi piacra is kijutottak, egyik ilyen nagy nevünk a NANUSHKA márka, aki magyarok közül úttörőkén tudott üzletet nyitni New Yorkban és mára már hatalmas branddé nőtte ki magát! A márka a divat mellett fontos küldetésének tekinti a rászorulók támogatását is! Ez a vállalás szerencsére egyre elterjedtebb a divat luxusnak mondható világában. Na de kik vannak még? A NUBU divat márkanév is ismerősen csenghet sokaknak, letisztult, finom vonalvezetésű, a keleti filozófiát esszenciálisan tartalmazó öltözékeik a város ember számára adhatnak nyugalmat és kényelmet. Ruháik megalkotásánál inspirálódnak a helyi művészetből és igyekeznek minél több hazai, fenntartható anyagból dolgozni! Egyébként a NUBU alapító tervezői is itt nálunk kezdték a pályát!

 

Sajnos nem minden brand állja ki az idő próbáját! A fast fashion márkák mellett nehéz lépést tartani, pláne itthon ahol inkább még a zsebünk súlya, mintsem a fenntarthatóság vagy egyediség a mérvadó. A tendencia szerencsére javul, de vannak akik időközben elestek. Ilyen márka például JES SUIS BELLE brand, akik öltözékekeket terveztek nem kis sikerrel. Ők éppen megszűtek ebben a formában, hiszen az elmúlt évek megpróbáltatásai miatt megszakadt a közös munka és más irányba fújta a szél a két tervezőt, Kis Tibit (aki szintén egykori hallgatónk), illetve Dévényi Dalmát! Reméljük új kalandjaik is izgalmas divat termést adnak a szakmának!

hajdu-anett-corvinrajziskola-textil-tanfolyam-oktatás-mome-előkészítő-fashion-divat-képzés-textil-divattervezés

Fejedbe vetted már mindenek ellenére, hogy neked akkor is a divat -és textiltervezés, amiben ki tudsz teljesedni?

Akkor bizony fel kell kötni a nadrágot! Magyarországon a divatszakma nem tartozik a legtámogatottabb -vagy promotáltabb szakmák közé. Ennek számos oka van, mindet nem is tudjuk sorra venni. Emellett ez a szakma alapvetően nem a rövidtávú sikerek otthona. Az igazán nagy nevek mind hosszú évek sőt lehet, hogy évtizedek alatt jutnak el pályájuk csúcsára, ha eljutnak. Nagyon fontos, hogy kitartó légy, ne add fel! Legyen víziód! Meg kell tanulj szponzorokat is találni egy-egy projekthez, hiszen lehet, hogy rá leszel szorulva! Mint ahogy láthatjátok a felsorolt példákból a divat ezerarcú, de hogy pont a te “arcod” tűnjön ki az komoly munkát és valószínűleg némi szerencsét is igényel!

Na jó, oké divat, de azon belül mi?

A legismertebb a divatvilágban az öltözék tervezés, ahol a tervezők olyan különleges darabokat álmodnak meg melyek nem csak kifutókra készülnek. Jó példa rá a TOMCSÁNYI márka munkássága, aki egykori Corvinosként nagyon nagy büszkeségünk. Dóri már a MOME oktatói közt adja át tudását a fiatalabbaknak és dolgozik egy szebb jövőért.

 

“Bármennyire is szeretem a divatot, mint művészeti formát, valahol gyűlölöm a divatot, mert fölöslegessé tud válni, és nagyon kártékony tud lenni”

tomcsanyi-corvinrajziskola-textil-tanfolyam-oktatás-mome-előkészítő-fashion-divat-képzés-textil-divattervezés

Nagyon foglalkoztatja fenntarthatóság és az élhető divat gondolata, reméljük jól látja a helyzetet és a fast fashion márkák térnyerése tényleg vissza fog szorulni és újra színre léphetnek a valódi tervezői darabok!

No de nézzük, mi van még a tarsolyban? 

Nem fogunk csalódást okozni, hiszen megint egy olyan tervező munkáin keresztül mutatjuk be a jelmeztervezés irányzatát, aki nálunk kezdte karrierjét! Ez az alkotó pedig nem más, mint Hegedűs Dóri a DÜSK brandje mögött álló ember. De hova tervezhet jelmezt? Nem feltétlen a konzervatív színházi darabok antik világát kell lássuk magunk előtt. Dóri pl. egy nagyon izgalmas projektben vehetett részt idén, a Velencei Biennálé magyar pavilonjában tartott tánc előadáshoz tervezett. 

 

“Az felhasznált festmények színeit és a kompozíciót pedig a táncosok mozgásához, a zenéhez és a koncepcióhoz igazítottam. Így főleg a szakrális lila tónusok irányába toltam a palettát, ezzel is erősítve a tudatalatti tér vizuális megjelenését”

A divat így itt valójában hasonlóan koncept alapú tud lenni, mint a kifutóra készülő ruhák esetén, de valahol a képzőművészet határmesgyéjén mozogva teszi mindezt. Nagyon várjuk Dóri újabb projektjeit, biztosak vagyunk benne, hogy még hallani fogunk róla. 

 

A divat szcéna elengedhetetlen építőköve a kiegészítők, ékszerek, táskák tervezése. Ez a vonal azért rettentően hálás, mégis mostoha, mert tartós darabokon dolgoznak az alkotók. A felvevőpiac sokkal inkább tekinti használati tárgynak, egyfajta evidenciának, mint tervezői minőségnek az ebben az irányban megvalósuló munkákat. Nagy előnye, hogy nem kell a méretekkel bajlódni marad az esztétika és a funkcionalitás egyensúlyozása. 

Egyik nagy hazai táskatervezőnk LENGYEL ZSUZSI, a neve biztosan már szembejött veled is valahol! A táskák tervezésében nehézség, hogy az egykori kisiparosok lassanként kihaltak és csak kevesen űzik ezeket a tradicionális foglalkozásokat. Ennek köszönhetően az áruk is az egekbe szökött így lehet, hogy egy táska több száz ezer forintra is rúghat, amit valljuk be nem a hazai pénztárcára szabtak! Emellet azért sok kevésbé elit táska márka is született, melyek mutatósak mégis pénztárcabarátabbak!

lengyel-zsuzsi-corvinrajziskola-textil-tanfolyam-oktatás-mome-előkészítő-fashion-divat-képzés-textil-divattervezés

Végül, de nem utolsó sorban megesik az is, hogy ékszerek csábításának esik áldozatul a designer és itt teljesedik ki művészete. Nem fogjátok kitalálni, hogy hol kezdte a következő designer, akit bemutatunk, de de a Corvinban! Mégpedig a RIENNE ékszerek tervezője, készítője Nagy Adrienn, aki azóta szintén a MOME oktatója. 

 

Szóval láthatjátok, a divat olyan, mint a szivárvány számtalan színt rejt magában! Sőt van még egy hasonlóság, az illúziókeltés! A szivárvány a vízcseppek és a fény összjátéka, a divat is hasonló, hisz a kreativitás és az anyagok találkozásának törésvonalán születik!

nagy-adrienne-corvinrajziskola-textil-tanfolyam-oktatás-mome-előkészítő-fashion-divat-képzés-textil-divattervezés

Hogyan készülj a textil vagy divattervező pályára?

Mint minden más design szakma ez is erős felkészülést igényel! Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, mindennek az alapja a rajz, ez a divat esetében sem különbözik! Noha úgy tűnhet ez egy teljesen elvont és fantázia indíttatású rajzolás, melyet divat berkekben látunk, ez mégsem a teljes igazság! Ahhoz, hogy igazán szabadok lehessünk a rajzban, tervezésben, ahhoz nagyon jól kell ismerjük a szabályokat, hogy később furmányosan tudjuk megcsavarni azokat! Egy igazán ütős fashion rajz, csak olyan keze közül tud kikerülni, aki végigjárta a kockák, csendéletek, drapériák rögös útját is! Hisz honnan tudnád hogyan csillan meg valamin a fény különben? Hogyan tudnál igazán térhatásút rajzolni, ha sohasem kutatattad gondolataiddal és rajzaiddal ezeket a kérdéseket! Szóval a sikerhez vezető út első és igazán fontos lépése a megfelelő felkészülés!!! Ha a fényre akarsz törni és tele vagy divat ihletésű álmokkal akkor nincs más hátra, mint előre!

Csatlakozz a Corvin kreatív csapatához!
Kíváncsi vagy ingyenes programjainkra vagy a kedvezményes lehetőségekre? Iratkozz fel hírlevelünkre!
A Küldés gomb megnyomásával kijelentem, hogy a Corvin Rajziskola Általános Szerződési Feltételeit és az Adatkezelői tájékoztatóban foglaltakat megismertem és elfogadom.