fbpx
illusztrátor_illusztráció_képzés_rofusz_kinga_design_corvin_rajziskola_rajz_illusztrálás_báb_könyv_mese_rajzolás_karakter

Interjú Tóth Tamás plakáttervezővel

Tóth Tamás elismert plakáttervező, volt Corvinos. A Képzőművészeti Egyetemen végzett, azóta négy kiállítása volt és olyan díjakat tudhat magáénak, mint a József Cserny Symposion Award és a II. International Poster Biennale − Special Award. 

Jó olvasást kívánunk a vele készített interjúhoz!

  Gyerekkori álmod volt, vagy véletlenül csöppent az életedbe a plakáttervezés?

  A plakáttervezés tudatos választás eredménye volt már az egyetemen. A tervezőgrafikában a plakát nyújtotta leginkább azt a lehetőséget számomra, hogy kifejezhessem a gondolataimat.

   

  Mit kaptál a Corvinban ahhoz, hogy Magyarország legelismertebb plakáttervezője éppen te legyél?

  Nem gondolom, hogy a legelismertebb lennék, azt viszont igen, hogy a munkáimon látszik, hogy szívvel és lélekkel készülnek. Megvan bennük a legfontosabb, az “üzenet”, e nélkül nem létezik számomra tervezőgrafika. A Corvinban a rajzi és a szakmai alapokat kaptam meg, melyekre építkezni lehetett. 

   

  Milyen előzményei voltak annak, hogy a Képzőművészeti Egyetemen találtad magad? Miért pont a Képző?

  A Képzőművészeti Egyetem némi kitérővel egyenes út volt számomra. A csoport- és évfolyamtársaimtól rengeteget tanultam. Az egyetem alatt ismerkedtem meg a DOPP csoporttal és barátaival, Ducki Krzysztoffal, Orosz Istvánnal, Pócs Péterrel, Pinczehelyi Sándorral, valamint Árendás Józseffel és Baráth Ferenccel. 

  Mi szolgál neked inspirációul a plakáttervezéshez? Miből merítkezel?

  Az ő pályájuk, tervezői attitűdjük és barátságuk jelentik számomra az inspirációt. Az egyes munkáknál mindig keresem az olyan megoldásokat, amelyek vizuális metaforával és többlet jelentéssel fejezik ki a megrendelőim, valamint az én gondolataimat az adott témáról. 

   

  Mit javasolnál egy pályakezdőnek? Mire figyeljen egy hallgató, ha plakáttervező szeretne lenni?

  A legfontosabb, hogy mindig legyen “nyitott és éhes” az ember az új dolgokra, valamint folyamatosan keressük a járatlan utakat.

  rofusz4 copy.webpillusztrátor_illusztráció_képzés_rofusz_kinga_design_corvin_rajziskola_rajz_illusztrálás_báb_könyv_mese_rajzolás_művész_művészet

  Köszönjük a beszélgetést!

   

  Krasznai Kármen

   

  1. Szeptember