fbpx
illusztrátor_illusztráció_képzés_rofusz_kinga_design_corvin_rajziskola_rajz_illusztrálás_báb_könyv_mese_rajzolás_karakter

Hova felvételizzek? – MOME grafika

A pályaválasztás előtt mindig sok a kérdés, nehéz a döntés. Blogunk nem titkolt szándéka, hogy a fiatalokat, pályamódosítókat segítse az útkeresésben, bemutasson pályákat, képző intézményeket. Ezúttal a MOME grafika két oktatóját, Marcell Tamást DLA (BA szakfelelős,BA szakvezető, egyetemi docens ) és Simon Péter Bencét DLA (MA szakvezető, egyetemi adjunktus) kérdeztük. Körbejártuk a grafika MA és BA képzésének sajátosságait, követelményeit, az egyetem különleges lehetőségeit. A MOME az egyik olyan hazai egyetem, amivel kapcsolatban sokakban az a prevízió él, hogy arra születni kell, hogy valaki oda bekerüljön, az elhangzottakkal beszélgetőpartnereink ezt a koncepciót vagy az ehhez kapcsolódó szorongást is szeretnék oldani a jelentkezőkben. A BA-val kapcsolatos kérdésekben Marcell Tamás, az MA témakörével kapcsolatban pedig Simon Péter Bence kalauzolt minket. 

  Követelmények a MOME grafika felvételijén

  Ahogy korábban is szó esett róla, a hasonló nagy múltú egyetemek felvételijét, mindig körüllengi a megközelíthetetlenség, elérhetetlenség szele. A felvételi ugyan nem ezekbe az intézményekbe a legegyszerűbb, de azért közel sem lehetetlen! Mit kell tudnia a designer palántának, ha a MOME grafika szak az álma? Mit kell vinnie a felvételire, mit kell tudnia? Mit várnak tőle?

  A BA képzésre olyan jelentkezők munkáit várják, akik még nem kész tervezőgrafikusok, még nincs igazán markáns grafikai világuk, hanem nyitottak a különféle technikák, irányok megismerésére, akik még formálhatóak. A portfoliónál az fontos, hogy látszódjon a szak és a szakma iránti érdeklődés, ne csak szuper rajzok és festmények legyenek, mert ebből még nem derül ki, hogy mi az irány amiben adott jelentkező jó vagy ami vonzza. Egyszóval a MOME grafika szakra egy olyan mappát érdemes összerakni, amiben legyenek jó rajzok, de emellett a rajzban szerzett tudás mutatkozzon meg különféle szakspecifikus munkában. Ez lehet plakát, logó, betű vagy akár könyvborító, amiből látszik a szakirányú érdeklődés. Még jobb, ha a korszerű digitális technikákban is van némi jártasság és az ezirányú törekvéseit, próbálkozásait a portfólióban meg is tudja mutatni, pl. applikáció terv vagy egy-egy interaktív játék, weblap formájában.

  Új irány az egyetem életében, hogy a MOME grafika szakán belül megjelent egyetemi képzés keretében az illusztráció specializáció is, ami egyedülálló lehetőség itthon. Ehhez mérten a felvételi portfólióban az is nagyon jól mutat, ha hasonló jellegű illusztratív érdeklődés is teret kap, akár a rajzok közt, akár a szakirányú munkák közt, pl. egy illusztratív könyvborítón vagy ha digitális médiumban gondolkozunk, egy mini animációban, UX/UI felületen, GIf-ben. Fontos tudni, hogy itt az illusztráció nem azon minőségéről van szó, amit a gyerekkönyvek világából ismerhetünk, hanem egy önálló, kísérletező interdiszciplináris művészeti ágról. Így az illusztrációra nem csupán a hagyományos értelemben gondolnak, hanem mindenféleképpen szeretnének nyitni az új felületek és médiumok felé legyen szó applikációkról, infografikákról vagy hasonló, a kor igényeinek, elvárásainak megfelelő alkalmazásáról.

  Az MA képzés a MOME grafika szakán abban különbözik a BA-tól, hogy ez már egy picivel autonómabb munkáról szól, mint az alapképzés. Két fő irányból épül fel: a personal, illetve social, ezek közül tudnak választani a hallgatók. A felvételi itt bővebbé vált a korábbi motivációs levél helyett, tulajdonképp egy alkotói programtervet várnak a felvételizőktől. Ez tulajdonképp már megmutatja azt is, hogy a képzés során a követelmények, feladatok meghatározásában is már aktívan részt vesznek a hallgatók, a DLA képzésekhez hasonlatosan. A MOME grafika MA felvételi portfólióban azt szeretnék látni, hogy mi az, ami a jelentkezőt érdekli, amit szívesen csinál, amiben voltak már sikerei. A BA-hoz hasonlóan nagyon nyitottak és mindkét képzés célkitűzése egyfajta megújulási folyamat a korábbi gyakorlat felfrissítése, átírása is egyben. Így a felvételin nem csak korábbi MOME grafika hallgatókat várnak az MA-n, természetesen jelentkeznek hallgatók onnan is, de más egyetemekről is sikeresen felvételizhetnek, nem feltétlenül kell tervezőgrafika szakirányú végzettség sem, lényeg a felvételi anyag.

  rofusz4 copy.webpillusztrátor_illusztráció_képzés_rofusz_kinga_design_corvin_rajziskola_rajz_illusztrálás_báb_könyv_mese_rajzolás_művész_művészet

  A MOME grafika MA képzés felépítését a fentiekben nagyvonalakban már láthatjátok, de mi a helyzet a BA-n? Milyen az oktatás struktúrája, miket fognak tanulni az ideérkezők?


  BA-n vannak különféle tervezés feladatok, amelyek kétévente ismétlődnek, annak érdekében, hogy igazán mély szakmai tudásra tegyenek szert azt itt tanulók. Fontos, hogy a diákok emberileg és kollégaként is megismerjék egymást, így több kurzusuk is van vegyesen a különböző évfolyamoknak, pl. első- és másodéveseknek együtt. Ez a közösséget is erősíti, egyben fejleszti a csapatmunkára való készséget. Itt a diákok minden feladatnál választhatnak, hogy print-re (nyomtatott grafika) vagy screen-re (digitális felületekre tervezett munkák) készítik el, természetesen mindkét irány alapjait átveszi minden hallgató, így mindkét kiviteli módban kellő alapokkal fognak rendelkezni . A print és screen szakosodás az illusztrációs specializáción belül is hasonlóan működik. A tervezőgrafika vagy illusztráció irányba szakosodás az első félév végén, egy belső felvételi során dől el, aki bekerül az illusztráció specializációra, az a BA 3 éves képzését elsődlegesen illusztrátorként fogja eltölteni és a feladatai is speciálisan erre a területre fognak fókuszálni.

   

  A jelentkezők számára mindig kérdés, hogy vannak-e államilag támogatott helyek, mennyire nehéz bekerülni? A MOME grafika szakon mik a lehetőségek? 

   

  A BA és az MA képzésben is változatlanul államilag támogatott helyekre várják a jelentkezőket, ami a BA esetében 25 főt, az MA esetében pedig 15 főt jelent, ahogy a korábbi években. Emelett vannak fizetős helyek is, bár ezt kevesebb esetben választják a jelentkezők. Ahogy az életben bármilyen érvényesülés esetében érdemes nem az akadályokra vagy esetleges nehézségekre fókuszálni a jelentkezőknek, hanem a saját felvételi anyagra, a saját szakmai célokra fektetni a hangsúlyt. Így fontos, hogy a MOME grafika szaknál se a jelentkezők számának mustrálásával töltse az időt, aki ott szeretne tanulni, hanem ezt az energiát fektesse a munkájába, a felkészülésbe, aki igazán hisz a saját munkájában és ez az útja az jó eséllyel bekerülhet!

  Az egyetem és azon belül a MOME grafika izgalmas lehetőségei, sikerei

  Milyen extra utak és minőségek vannak a MOME grafika szakán?  Mennyire lehet pl. más szakok vagy más specializáció óráira áthallgatni vagy van-e hasonló lehetőség? Milyen különlegessége van az egyetemnek? Milyen szakmai sikerek vannak a szakon? 

   

  Az egyetemen vannak úgynevezett workshop hetek minden évben, ezt kurzushét-nek nevezik az egyetemi berkekben. A hallgatók ebben az időszakban más szakok workshopjain is kipróbálhatják magukat, kísérletezhetnek. Ezek a workshopok általában tematikusak és egy-egy témát boncolgatnak, vizsgálnak. Ezen kívül egy kurzus keretében, KFI (Kutatás-fejlesztés-innováció) módja van a hallgatóknak piaci szereplőkkel is kapcsolódni egy-egy kutatási, fejlesztési projektben, az a kurzus szintén átjárható, szak független. Ez nagyon jó lehetőség, hogy a különböző szakirányon tanuló diákok közös projekteken dolgozzanak, így egymással és valódi feladattal is kapcsolódjanak, gyakorolják a csapatmunkát, nyíljon a látásmódjuk. Ezeken felül több ízben vannak évközben is workshopok, mesterkurzusok, ahol meghívott előadók tartanak kurzusokat, előadásokat. Nagyon sok ilyen vendégelőadó van, nemzetközi színtérről is, ezzel biztosítva a folyamatos ,színes szakmai impulzust, inspirációt a diákok számára. 

  Különleges lehetőség még a BA-n a szakmai gyakorlati kurzus, ahol a diákok kipróbálhatják magukat grafikai stúdiókkal, ügynökségekkel való együttműködésben is, így segítve őket a piaci kapcsolatok kiépítésében és valódi szakmai tapasztalatok megszerzésében. Az MA-n pedig kulturális intézményekkel és galériákkal dolgoznak együtt a hallgatók. 

  Sikerekről szólva, az egyik amit érdemes kiemelni a MOME grafika szak saját belsős díja, a Best of Grafika. Ezzel a díjjal lehetősége nyílik a hallgatóknak egymást félévente értékelni, támogatni, hiszen hallgatói szavazás alapján dől el kik nyerik, három nyertes van egy BA, egy MA és egy akit a szakos tanárok választanak ki. A nyertesek jutalma, hogy a szak a nemzetközi pályázatokon indítja őket, amikről már számos díjat hoztak el a MOME grafika szak által díjazott hallgatók. A nyeremény nem csupán anyagi természetű, a nevezési díj mellett másik fontos jutalom a szakmai mentorálás. Aktív segítséget kapnak a pályázásban, a pályázat megírásában a pályázati anyag összeállításában. Ezzel a pályázatíró skillek is fejlődnek, szakmailag is kiemelt figyelmet kapnak és valódi tapasztalatot is nyernek a díjazottak. 

  Az egyetem másik fontos belső díja a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj, amit 2020-ban hívott életre az egyetem. 

  Erre minden szakról lehet jelentkezni, a hallgatók szavazatokat gyűjtenek a diáktársaktól és az oktatók részéről is. A díjazottak egy havi rendszerességű anyagi támogatásban és szakmai mentorálásban egyaránt részesülnek. 

  “A MOME Akadémia, a Hallgatói- és Doktorandusz Önkormányzat közreműködésével készült el. Egy olyan program kifejlesztése volt a cél, amely szimbolizálja egyetem identitását, megtestesíti annak innovatív, ambiciózus karakterét és egyúttal figyelembe veszi a közösség visszajelzéseit is.”  – MOME honlap 

  https://mome.hu/hu/stefan-lengyel-kivalosagi-osztondij

  illusztrátor_illusztráció_képzés_rofusz_kinga_design_corvin_rajziskola_rajz_illusztrálás_báb_könyv_mese_rajzolás3

  Természetesen ezeken kívül is még számos szakmai megmérettetésen, biennálén indulnak és szereznek elismeréseket a hallgatók, kevés is a virtuális tinta, hogy itt felsoroljuk, de a különféle social média felületeken böngészhetik az érdeklődők.

  Amit még fontos megemlíteni a MOME grafikával és az egyetemmel kapcsolatban, mint speciális lehetőség az a terek jellege, amikben az oktatás, a hallgatói élet zajlik. Az iskola nem csak szervezetileg, de építészetileg is támogatja a tanulási, kutatási folyamatokat: a diákok innovatív, úgy nevezett “ otthon terekben”  tanulhatnak. Ezt egy nagy közös alkotói térként kell elképzelni, ami organikusan alakul és változik, mindenkinek lehet asztala, ahol dolgozik, közös műhelymunka tud létrejönni, egy speciális “workflow”. Ez mint tér is már akklimtazilája a diákokat a későbbi stúdió-beli vagy ügynökségi team-workre is. Emellett támogatja őket, pl. minden szinten van hallgatói konyha, hűtővel és hasonlókkal, így gondolva az életszerűségre, be tudnak hozni maguknak ebédet stb. Van egy elég jó és megfizethető menza is, a diákok alapvető létszükségletire is gondoltak a tervezők, ami támogatja az optimális fókuszáltság létrejöttét. 

  Amit még a terek közt érdemes kiemelni az a kiállítótér a MOME Ground, ahol pl. az Aranyrajszög-díj, a Budapesti Illusztrációs Fesztivál, vagy akár a Posterfest anyaga is bemutatásra kerül évente. 

  Intézmény az intézményben, a MOME grafika műhelye, amelyet Szili József vezet, aki egy nagy szakmai tudással rendelkező nyomdász szakember, aki nagyon nyitott a kísérletezésre, kihívásokra. Maga a műhely teret ad különféle workshopoknak legyen szó könyvkötészetről vagy hasonló grafika irányultságú technikáról. Nagyon sokszínű a felszereltsége, így különféle nyomdai technikákat, speciális felületi megoldásokat is ki tudnak próbálni a hallgatók, pl. rizó nyomtatás vagy szitanyomás, prégelés, lakkozás vagy akár vakdombor nyomást.

  Van egy külön printshop is, ahol pedig a hallgatók kedvező áron tudnak különféle plakátokat és hasonlókat nyomtatni, így időt és pénzt is spórolhatnak.

  illusztrátor_illusztráció_képzés_rofusz_kinga_design_corvin_rajziskola_rajz_illusztrálás_báb_könyv_mese_rajzolás

  Lehetőségek a BA, MA elvégzése után

  Milyen arányban tudnak elhelyezkedni a szakmában az itt végzettek? Hogyan alakul a karrierjük miután kirepülnek? 

   

  Nagyon intenzív már az egyetem évei alatt is a szakmai érdeklődés a MOME grafika szakos diákok iránt, de érdemes csak az egyetemre fókuszálni ebben az időben, hogy a maximumot tudják kivenni a képzésből és tényleg mély tudásra tegyenek szert. A diploma után nagyon hamar találnak munkát, lényegében aki akar az el tud helyezkedni a pályán, nagy a kereslet a minőségi munkaerőre a szakmában. 

  Ha MOME grafika szakra felvételiznétek mindenképp menjetek el a nyílt napra, böngésszétek a honlapjukat! Csekkoljátok a Facebook, insta oldalaikat! 

   

  https://mome.hu/hu/kepzesek

   

  https://www.instagram.com/mome_grafika/

   

  https://www.instagram.com/mome_illusztracio/

   

  https://www.facebook.com/mometervezografika

   

  Köszönjük a hasznos infókat és a tájékoztatást Marcell Tamásnak és Simon Péter Bencének!

   

  Kövessétek őket instán!

   

  https://www.instagram.com/simon_peter_bence/

   

  https://www.instagram.com/marcell_tamas/

   

  Dóra Emese

  2023.márc.31.