fbpx
corvin-rajziskola-lemezdesign-formatervezés-belsőépítészet-designer-tanfolyam-oktatas-kepzes-szakkepzes-biciklitároló

LEMEZDESIGN A KREATIVITÁS ÚJ SÍKJA

A mai modern építészetben egyre nagyobb teret nyer a lemezdesign, azaz a különféle fémlemezek művészi megformálása. Ha jobban megfigyeljük a belsőépítészeti elemeket, belső tereket vagy akár kültéri bútorokat, kerti objekteket a lemezdesign számos helyen fellelhető. A technológia és a design ezen ága még számos fel nem tárt, kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. A Német – Magyar Lemezmegmunkáló kft. a járványhelyzet hozta kihívások kapcsán kezdett bele saját tervezésű lemezdesing termékek gyártásába. Ennek kapcsán keresték meg a Corvin Rajziskola Tér-és Formatervező szakát is egy jövőbeli, hosszú távú együttműködés reményében. Korábban leginkább a lemezmegmunkálás és alkatrészgyártás volt a cég fő profilja,de részben a megváltozott piaci környezet, másrészt a fenntarthatóság egyre jelentősebb szerepe miatt új vizekre eveztek.

Lemezdesign és oktatás?

Mi örömmel vettük a megkeresést, hiszen hivatásunknak tekintjük, hogy a nálunk tanulókat időről-időre kihívások elé állítsuk, hogy valódi, életszagú tapasztaltokat szerezhessenek. 

Az együttműködés egyik célja, hogy a hallgatók megtanuljanak  lemezdesign-ban gondolkodni, azaz a kreatív ötleteiket közvetlen anyagban tudják megálmodni és egyből a technológiával koherensen tervezni. A legjobb munkák gyártásba is kerülnek, így a a cégük lemezdesign termékpalettája is igazán friss és egyedi munkákkal gazdagodhat, melyeket külön megrendelések alapján értékesítenek is. Így diákjaink is különleges sikerélménnyel és tudással lehetnek gazdagabbak és a lemezdesign piac is innovatív tárgyakkal bővülhet !

A lemezdesign oktatás három alkalomból áll. Első alkalmon Szöllősi Tamás a cég vezetője a corvinosokkal megismerteti az anyagban és technológiában rejlő minőségi és megmunkálás beli lehetőségeket. Bevezeti a formatervező nebulókat a lemezdesign tervezési világába, bemutatja melyik megmunkálási folyamat milyen határok közt és milyen tervezési előkészületekkel alkalmazható. Ismerteti velük a cég által használt technológiákat, azok működési elvét, legyen az lézervágás, élhajlítás vagy akár stancolás. A megszerzett ismeretekkel már célzottabban tudnak a lemezdesign berkeiben barangolni a designer palánták. A másik két alkalmon már prezentáció és a tervekkel kapcsolatos szakmai konzultáció zajlik, ezekből az első egyben egy előválogató is, a végső alkalomra csak az itt továbbjutottak hozzák a terveiket. Az oktatás záróakkordja az utolsó prezentáció, amin a résztvevők bemutatják egyedi lemezdesign terveiket, melyből a legjobbnak választott munka végül realizálódik is valódi tárgyként.

Az együttműködés a 2020-21-es tanévben indult, amikor nyertes pályamű egy szelektív szemétgyűjtő család volt. Ezt végül le is gyártották és év végi kiállításunkon is szerepelt. Nagyon előre mutatónak tartjuk az ilyen gyakorlati alapokon nyugvó modulok beiktatását, mert így alkalom nyílik egy valós piaci szituációt szinte élesben, de mégis védőhálókkal, tanári konzultációkkal kipróbálni.

corvin-rajziskola-lemezdesign-formatervezes-belsoepiteszet-designer-tanfolyam-oktatas-kepzes-szakkepzes-balogh-zsombor

A lemezdesign útjai, lehetőségei

Számos területen van létjogosultsága a lemezdesign-nak, így minden évben igyekszünk valami más szegmenst kitűzni célul. Terveztek már diákjaink postaládát vagy épp sorolható, moduláris biciklitárolót. Fókuszunk a fenntarthatóság és az életminőség javítása, melybe a vizuális-és tárgykultúra fejlesztése is beletartozik. Hallgatóink már Októberben megkapják a tematikát, fókusz a fenntarthatóság és egyediség. Diákjaink terveztek már postaládát és biciklitárolót vagy épp a fent említett szelektív szeméttárolót, minden esetben nagyon izgalmas tervek és megoldások születtek. A lemezdesign különféle technológiára alapoz, amelyekből a Német-Magyar Lemezmegmunkáló kft.-nél a leginkább fajsúlyosak a lézervágás, élhajlítás és stancolás. Nagyon örülünk, hogy a gyártók nyitnak a design irányába, hiszen így a puszta funkcionalitás valódi esztétikai minőségbe emelkedhet. A formatervezők küldetése a fenntarthatóság mellett a környezet – és tárgykultúra fejlesztése, élhetőbbé tétele. A lemezdesign nyújtotta színes lehetőségek, igazi oázisként működnek a tervezők számára, lehet valami áttört vagy hajlított, sokszögű vagy íves, lemezdesign-ban megvalósítható és jól működő lehet.

corvin-rajziskola-lemezdesign-formatervezés-belsőépítészet-designer-tanfolyam-oktatas-kepzes-szakkepzes

A fenntartható innováció

A legújabb környezeti kihívások egyre inkább arra terelik a gyártókat és cégeket, hogy a tervezés során a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerüljenek. Az igények és kihívások kapcsán a piac is változik, amivel lépést kell tartani. A lemezdesign technológiái kiválóan alkalmasak a környezettudatosságra, hiszen lehetőség van a maradékokból egyrészt dolgozni, másrészt újrahasznosítani. Az lemezedesign alapanyagok sajátossága pedig az időtállóság, melyet utólagos szinterezéssel vagy horganyzással még tovább lehet nyújtani. 

A lemezdesign, ha így nézzük egy nagyon friss vonal, hiszen a korábbi iparibb felhasználás transzformálódik egy művészi igényű mégis funkcionális ágazattá, mely adottságainál fogva különösen alkalmas, hogy a jövő designja legyen! Diákjaink is ebben a szellemiségben terveznek, az anyag fenntarthatósága mellett a design is a lehető legkevesebb anyagveszteségre optimalizálva készül. A tervezett tárgyak is emberöltőkre készülnek és a helykihasználásuk és kombinálhatóságuk pedig igazán innovatív megoldásokká avanzsálnak! A lemezdesign és a jól képzett formatervezők létrehozhatnak egy jobb és tudatos jövőt!