fbpx
corvin-rajziskola-grafikai-tervezes-designer-tanfolyam-oktatas-szak-szakkepzes-muveszetoktatas-felnottkepzes_arculat100

Grafika a design és a képzőművészet határmesgyéje

A grafika azon különleges kreatív szakmák közé tartozik, ami  célközönségtől, felhasználástól függően rendkívül sokféle lehet. De mik ezek a körülmények? A grafikán belül mi az, ami inkább a képzőművészet -és mi az ami inkább a design területének tekinthető? Mi az, ami valahol a kettő közt lebeg? Kezdjük az elején!

  Milyen grafika eredetű szakmák léteznek? Korábban mi volt a grafika és napjainkban mi?

  Könnyen összezavarodhat az ember, ha szeretné megérteni a grafika szó jelentését vagy ha pontosan szeretné tudni mik azok a dolgok amikre ez a címke él. Számos dologra használjuk, hogy grafika, mondják a reklámokra, de régi fametszetekre vagy akár a mesekönyvekben szereplő képekre is. De akkor mi is ez? A grafika eredete maga a rajz, ami később a sokszorosító eljárások megjelenése által a sajátosságainak köszönhetően rendkívüli népszerűségre tett szert. Egy rajz alapvetően vonalakban, raszterekben gondolkozik, amelynek a legegyszerűbb  sokszorosítása, így terjedhetett el a grafika a nyomtatásban. Nyomtatott formában számtalan felületen megjelentek a grafikák, voltak kártyajátékok, könyv illusztrációk, reklámok, később csomagolások és sorolhatnánk, végül a sokszorosított grafika a képzőművészeti technikák színterére emelkedett.

  corvin-rajziskola-grafikai-tervezes-designer-tanfolyam-oktatas-szak-szakkepzes-muveszetoktatas-felnottkepzes_arculat200

  A grafika két fő csapásvonala

  Az egyik, a régebbi vonal a grafikán belül maga a sokszorosító vagy képgrafika, amiről az előzőekben olvashattatok. Ezen belül is vannak főbb területek, a technológiai minőségek függvényében. Ide tartoznak a különféle egyszeri rajztechnikák, de még a monotípia is, másik fontos szegmens a sokszorosító eljárások, amelyek lehet mély – magas -vagy síknyomtatási technikák. Az, hogy egy nyomtatási technika melyik csoportba esik azt a festék felhordó felület mutatja meg, így a rézkarc, rézmetszet mélyomtatási technikák, hiszen a festék a fémlemezen keletkezett mélyedésbe ül bele és ez fog majd a papírra felülni. Magasnyomtatás pl. a linómetszet, fametszet, mert itt a felületből kiálló részeken marad fenn a festék és ez adja ki a mintát. Síknyomás pl. a szitanyomat a litográfia. Ha képgrafika szakra jelentkezel, akkor ezeket a technikákat fogod mélyrehatóbban megismerni, tanulni, alkalmazni ! 

  Másik fő irány a tervezőgrafika, ezt manapság főleg a számítógépen tervezett grafikai dolgokra értjük, amelyek nagyrészt inkább kereskedelmi céllal születnek. Technikájában egyébként vannak átfedések, hiszen plakátok készülhetnek képgrafikai eljárásokkal, illetve egyre több experimentális tervezőgrafikai munka születik.

  corvin-rajziskola-grafikai-tervezes-designer-tanfolyam-oktatas-szak-szakkepzes-muveszetoktatas-felnottkepzes_arculat300

  Mi az, ami grafika, de igazán egyik puttonyba sem tehetjük?

  Az illusztrációk különleges világa, az ami tulajdonképp grafika, pedig technikailag van, hogy festmény vagy zsírkréta rajz, de elgondolása és megjelenési területe miatt grafikaként értelmezzük. Az illusztrációk küldetése, hogy az írott tartalmaknak plusz értelmet, új színeket, esetleg egy meglepő nézőpontot adjanak! Lehet humoros vagy komoly, játékos vagy szikár, ez nagyban függ az írott anyag és a célközönség milyenségétől.

  Ki melyik grafikai irányba induljon ? Melyik mit jelent megélhetés szempontból?

  Akiket inkább a csomagolások, plakátok, weboldalak, cégek logói vonzanak, azoknak a tervezőgrafika lehet az útja! Ezen a területen belül dolgozó szakemberek az online felületek megjelenésének, működésének megálmodói is. Cégek, termékek brandjének vizuális része is az ő kezük közül kerül ki! Ez a szakma jól keresett, folyamatosan újuló, nagy a verseny, de a felvevőpiac is nagy!

  Erről “Kibeszélő” podcast sorozatunkban korábban már volt is szó bővebben, nézd meg itt:

  A képgrafika vagy képalkotás inkább azoknak lehet az útja, akik művészet iránt igazán elhivatottak, szeretnek egyedül dolgozni és nem feltétlenül a közvetlen nyom hagyás, ami vonzza őket!

  Az illusztráció valahol a kettő keveréke bizonyos szempontból. Nagyobb rá az igény és az érvényesülési lehetőség, mint a képgrafikában, viszont ahhoz hasonlóan magányos munka, ami kitartást igényel! Nagy ajándéka lehet, hogy ha nyomtatásban megjelenik valami munkád, így egzisztenciálisan  szintén a két korábban említett terület határán lebeg! 

  Az illusztrátor szakma rejtelmeit is górcső alá vettük már, ezt pedig itt tudod megkukkantani: