fbpx

Egyetemeket és piaci szereplőket, designereket kérdeztünk a kreatív szakma ördögéről!

A művészeti – és designer pályákra készülő fiatalok, érdeklődők számára indítottunk egy podcast sorozatot, melyet továbbtanulási útmutatónak szánunk, hogy így segítsük a fiatalokat a döntéshozásban. Eljöttek hozzánk a hazai meghatározó művészeti felsőoktatási intézmények képviselői, akik a felvételikről és képzéseikről meséltek. Beszélgettünk designerkkel, akik a szakmájukba, a szabadúszó-létformába vagy épp az ügynökségi munka rejtelmeibe adtak betekintést. Így az érdeklődők kis ízelítőt kaphatnak a továbbtanulásról, elhelyezkedés lehetőségeiről! Mit tanulhatsz a képzőn? Milyen szakok közül választhatsz? Hogyan zajlik a képzés?  Hogyan lehet sikeres a felvételid? Ezeket a kérdéseket járták körbe az egyetemek képviselői. A beszélgetéseket liveban közvetítettük, de rögzítettük is, ezek közül tudtok most lentebb csemegézni! 

Jó nézelődést!

  CORVIN KIBESZÉLŐ / Hogyan leszel sikeres illusztrátor?

  Az illusztrációnak speciális helyzete van itthon. Hihetetlen tehetséges, sokszínű alkotók, dolgoznak ezen a szakterületen, mégsincs egyetemi szintű képzés. Meghívott vendégeink a hazai illusztráció neves képviselői, akikkel leplezetlenül körüljárunk olyan kérdéseket, amikről kevés szó esik, azonban mindenkit érint, aki ezen a pályán szeretne sikereket elérni.

  Mivel foglalkozik egy illusztrátor? Hogyan válhatsz illusztrátorrá, hol és mikor kezdd el, van-e ennek felvevőpiaca? Ezek mellet még sok más kérdést és témát érintettünk a beszélgetés során, kukkantsatok bele!

   

  Vendégeink voltak: Rofusz Kinga illusztrátor, Turi Lilla illusztrátor, Szinvai Dani illusztrátor és Kovács Eszter, a Pagony Kiadó főszerkesztője

  CORVIN KIBESZÉLŐ / Bemutatkozik a MOME / Grafika / Animáció

  Akik az egyetemet képviselték: 

  DLA Marcell Tamás grafika BA szakvezető, szakfelelős

  Bronvinszki László animációs rendező, animáció BA szakvezető 

  CORVIN KIBESZÉLŐ / Bemutatkoznak az Egri Művészeti Intézetek

  Akik vendégeink voltak: Az EKKE / Művészeti Intézetek képviselői :

  Fábián Erika Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet, Grafikusművész mesterképzési szak, Művésztanár 

  Dr. Horváth Dániel DLA: Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet, Képi ábrázolás BA, és Festőművész mesterképzési szak, Adjunktus

  Szigeti G. Csongor: Média és Design Intézet, Adjunktus

  CORVIN KIBESZÉLŐ / Bemutatkozik a Képzőművészeti Egyetem / MKE

  Akik az egyetemet képviselték: 

  Udvardy Emese DLA: festőművész, egyetemi adjunktus

  Szabó Andrea: tervezőgrafikus művész, egyetemi tanár

  CORVIN KIBESZÉLŐ / Bemutatkozik a Soproni Egyetem/ Építőművész, grafika és formatervezés szak

  Akik az egyetemet képviselték:

  Dr. Lenkei Balázs DLA, egyetemi docens, intézetigazgató, formatervező művész

  Jahoda Róbert, művésztanár, okl. építészmérnök

  Polyák János, egyetemi docens, mesterfokozatú kézműves művész, üveg- és porcelánipari formatervező

  Rosta Péter, művésztanár, okl. grafika és tipográfia tervező

  CORVIN KIBESZÉLŐ / Hogyan leszel animátor, concept artist?

  A mozgóképes tartalomfejlesztés korunk egyik legtrendibb és legpiacképesebb design szakmája, mégis sok-sok kérdés övezi, melyre mindenki kíváncsi. Hihetetlen tehetséges és sokszínű alkotók dolgoznak a hazai szakmában, ezért magabiztosan állítjuk, hogy a magyar animációs alkotások már Rófusz Ferenc óta felvehetik a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

  Meghívott vendégeinkkel alkotói és megrendelői oldalról is körbejártunk olyan témákat, melyekről érdemes beszélni az animáció, concept art, látványtervezés kapcsán.

   

  Ezúttal vendégeink voltak: 

   Budai Roland Concept Artist és Szeleczki Balázs 3d Artist, a a Gameloft Játékfejlesztő cég budapesti csapatából. 

  Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs alkotópáros, akik Candide nevű alkotásukkal robbantak be a köztudatba. Szabadúszó filmrendezőként, animációs tervezőként, bátor, merész, megosztó produkciókban dolgoznak.

  CORVIN KIBESZÉLŐ / Hogyan leszel sikeres grafikus?

  Ezen az alkalmon a grafika brand design és web design bugyraiba tettünk egy utazást, a szakmában alkotók és a szakmában munkát adók kalauzolásával. A tervezőgrafika egy már bejáratott, de folyamatosan fejlődő és változó pálya,ami a világ igényeit organikusan követi. Manapság a vizuális kultúra, egyre-inkább meghatározó,ennek egyik oka, hogy abból az információ kavalkádból, mely átszövi a mindennapjainkat nagyon nehéz kitűnni, nehéz választani, egy jó grafikus küldetése ennek megoldása. Vendégeinkkel a pálya lehetőségeit, buktatóit, követelményeit vettük górcső alá. 

   

  Ezen az alkalmon vendégeink voltak : Borostyánkői Mátyás a Carbongroup Kreatív igazgatója és Lannert Ádám szabadúszó designer, illetve Válóczi Róbert pályakezdő designer, a Brand Bar alkalmazottja.