Mi a csudát csinál egy formatervező ? Hova tovább? Designer képzések hazai tárháza.

Idén újult erővel térünk vissza “ Kibeszélő” podcast sorozatunkkal, mely a tavalyitól eltérően idén nem intézmény, hanem szakma fókusszal kerül megrendezésre. Mit jelent ez a gyakorlatban? Végigvesszük a meghatározó kreatív szakmákat, az ehhez tartozó művész, illetve designer képzéseket. Meghívottjaink élvonalbeli designerek lesznek, akik nem csak designerként, de oktatóként is egy szebb jövőért dolgoznak! Így ez érdeklődők első kézből kaphatnak továbbtanulási, pályaválasztási- és karrier tanácsokat! Gyertek, jó lesz!

Mivel foglalkozik egy formatervező designer?

A designerek munkája, designer képzés sokak számára még ma is egy talány, pedig nem is hinnénk, de az életünket átszövi ennek a szakmának a munkássága. Kezdjük talán a legalapvetőbbel, ami ennek ellenére mégis sokak számára láthatatlan! Ez pedig a product design, azaz a terméktervezés. Gondolkoztál már azon, hogy a krumplinyomót, amivel krumplipürét készíthetsz, ki tervezhette? Egyáltalán eszedbe jutott, hogy valakinek azt is meg kellett tervezni, hogy létrejöhessen? Ha sört szisszentesz, ha a pizzád szeled fel, ha ollót veszel kezedbe vagy épp az ebéded a mikróba lököd be egy körre, ezeket mind-mind valaki megtervezte! Tehát létezik egy designer, sőt sok, kik csendben munkálkodnak, azon dolgoznak, hogy szép legyen akár porszívód, ne nyomja a kezed az olló, ha leülsz a székre, a derekadat megtámassza, emellett ne legyen ronda! A kor aktualitásaira, igényeire, nehézségei reagálnak. Hogyan lesz a szatyor lebomló? Hogyan lehet valamit minél kisebb anyagveszteséggel létrehozni, esetleg később újrahasznosítani? Egy designer képzésen mindezt a szemléletet, rendszerben való gondolkodást, ami ehhez szükséges elsajátíthatod!

 

No, de lépjünk tovább, hisz a formatervezés ennél sokkal szélesebb palettát ölel fel! Mi az még, amit egy designer képzésen tanulhatsz? Mit csinál még Ő a formatervező? Váltsunk egyel nagyobb léptékre, melyet már meg is előlegeztünk, a székkel! Igen! A designer képzés magában foglalhatja akár a bútortervezést is! Már-már belsőépítészeti léptékekig eljuthat egy ilyen tervező. Megtervezte valaki az ágyad, a polcod, a lámpáidat, a szekrényed, a zuhanykabint, sőt a mosógépet is! Léteznek specifikusabb projektek is, amiben remekelhetnek! Boltok, kávézók belső terében a bemutató állványok, asztalok, pultok, mind formatervezési darabok! Kiállítások installálása, vitrinek, fények, anyagok, optimális esetben ezt is formatervező alkotja meg!

Mi az még, mit designer képzésen tanulhatsz és később ebben dolgozhatsz?

Gondolkodtál már rajta mikor utaztál valahova, hogy a járművet is designerek csapata alkotta? Minden, ami megjelenés, anyagok használata, ergonómia, helytakarékosság és sorolhatnánk, mind-mind tervezők munkájának az eredménye! Itthoni designer képzésekben különleges pl. MOME és a Mercedes kooperációja, ahol már diákként éles projektekbe kerülhetnek a hallgatók! Erről és a járműtervezésről picit bővebben olvashattok is egy korábbi cikkünkben! Tervezhetsz vonatot, autót, de léteznek teljesen futurisztikus projektek, Marsjárók és magán tengeralattjárók világa ez! Ha már a futurisztikusság elénk vetődött, tekintsük rá dióhéjban, hogyan dolgozhat egy designer egy élhetőbb világért!

 

Mit tehet a jövőért egy formatervező? Milyen szemléletekben mélyülhetsz el, egy-egy designer képzésen?

Szerencsére napjainkban, ugyan Csipkerózsika álomból, de ébredezik a környezettudatosság eszméje!  Hogyan lehet valami minimális anyagveszteséggel létrehozható? Működhet napelemmel, széllel? Lebomolhat később? Hogyan tud az ökológiai lábnyom csecsemő méretű lenni? Hogyan lehet optimalizálni a gyártási folyamatokat? Hogyan lehet valami multifunkcionális? És még sorolhatnánk, de beszéljenek majd helyettünk maguk a tervezők!

Az eseményen kik beszélnek a designer képzésekről? Mit csinálnak designerként?

Házigazdán ezúttal Árpás Renátó ifjú designer és egyben iskolánk tér- és formatervező szak vezetője lesz, aki a fent fejtegetett formatervezés- és designer képzés rejtelmeiről beszél kicsit felvezetésként, majd jönnek meghívottjaink!

Podcastünk vendégei ezúttal a hazai felsőoktatásbeli designer képzések képviselő lesznek, akiket ezúttal három meghatározó intézményből, a METU-ról, MOME-ról és a Soproni Egyetemről hívtunk meg! Most róluk ejtenénk pár szót, hogy lássátok kikkel is lesz dolgotok!  Elsőként a két Corvin alumnist mutatnánk be, hiszen nagyon büszkék vagyunk, hogy egykori diákjaink mára élvonalbeli designerek, sőt mi több oktatók! 

Egyikőjük György Árpád Hunor, aki a METU színeit képviseli beszélgetésünkben! Tervezőként speciális érdeklődése különféle kiállítások installálásának tervezése, sőt a kivitelezési folyamatok koordinálása is. A Heonlab nevű stúdió társalapítója, tulajdonosa. A belsőépítészeti design mellett foglalkozik még bútor tervezéssel, időszaki kiállítások installálásnak megálmodásával. 

A másik egykori Corvinos palánta Vető Péter, most már a MOME égisze alatt. Ő egy személyben design és pop! Fun fact róla, hogy az alkotóművészet mellett az előadóművészet berkeiben is kiemelkedő figura, az ő gitárszólói közt osztja a magáét Majka! Nem meglepő, hogy főként hangszerek tervezésével, újraálmodásával, átalakításával foglalkozik, emellett az ifjú titánok útját is egyengeti, támogatja!

Végül de nem utolsó sorban Üveges Péter a Soproni Egyetemről, aki szintén hangszer alkotó művész is és nem mást mint a világhírű Bogányi zongorát tervezte! Tervezői érdeklődése széleskörű, a hangszerek mellett járműveket, utcabútorokat, köztéri világítást tervez, de az indusztriális design sem áll távol tőle! Egy igazi reneszánsz ember, hisz még az is lehet, hogy a körzeti dokid nyakában lógó fonendoszkópot is ő tervezte! 

Ha többet akarsz tudni feltétlen gyertek el “Kibeszélőnkre” , ahol megismerhetitek mélyebben a fenti sztárvendégeink munkásságát és megtudhatjátok, hol, hogyan és mit tanulhattok tőlük, sőt azt is, hogy mi kell ahhoz, hogy bekerülhessetek! Az előadás után felthetitek kérdéseiteket, sőt még az is lehet, hogy pár munkát is meg tudtok mutatni, tanácsot kérni és a többi! Gyertek beszéljétek ki velünk!

ITT NÉZHETITEK MEG AZ ESEMÉNY VIDEÓJÁT

Csatlakozz a Corvin kreatív csapatához!
Kíváncsi vagy ingyenes programjainkra vagy a kedvezményes lehetőségekre? Iratkozz fel hírlevelünkre!
A Küldés gomb megnyomásával kijelentem, hogy a Corvin Rajziskola Általános Szerződési Feltételeit és az Adatkezelői tájékoztatóban foglaltakat megismertem és elfogadom.