Egy lakberendező tanfolyamon nem ugyanazt tanulod, mint egy belsőépítészeti vagy formatervezési képzésen!

 • Lakberendező: Alapvetően meglévő terek berendezésével, dekorálásával foglalkozó szakma, de azért nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Manapság egy lakberendező feladatai igen széleskörűek, lehet ez tanácsadás, akár stílustanácsadás is, de már-már belsőépítészetbe hajló komolyabb tervezési feladatok is. 

  Követi a mindennapi trendeket és ezekből merítkezve hoz létre összhangban lévő otthonokat, melyeket felruház a megrendelővel egyeztetett karakterrel. Feladatai közé tartozhat még egy -egy kivitelezési projektnek a levezénylése is. 

 

 • Belsőépítész: A belsőépítész a belső tereket formálja, magát a struktúrát is. Falakat építtet vagy ép bontat el, tereket hoz létre vagy költöztet odébb, megtervezi a különféle funkciók helyét. 

  A többi feladat hasonló ahhoz, amit egy lakberendező tanfolyamon lehet megtanulni, hiszen az ha nagyon szögletesen veszem akkor dekoráció, de ahogy fentebb is említettem lényegesen összetettebb ennél. Egy belsőépítész találja ki, hogy egy egy ház / lakás hogyan válik otthonná és hogyan tudja leginkább a megrendelő életvitelét támogatni, kiszolgálni.

 

 • Formatervező: Ez a szakma némileg kakukktojás, de komplexitása miatt átfed a a két fent taglalt szakma területeire is. A formatervező egy olyan designer, aki problémamegoldással fogalkozik a terek és tárgyak síkján. Munkái reflektálnak a  mindennapi problémákkal, hivatása életminőség javítása. Tervezés során design elméleti kutatást is végez, illetve a tervezés is rendszer jellegű. A lakberendező tanfolyamokkal szemben a képzés során megtanul gyártási terveket létrehozni, illetve tervezői folyamatokat megalkotni, jártas az idő és erőforrás menedzsmentben. 

  Egy formatervező tervezhet használati tárgyakat, műszaki cikkeket, specializálódás esetén közlekedési eszközöket, de gyakran működnek belsőépítészként vagy bútortervezőként is.

corvin-rajziskola-lakberendezo-tanfolyam-kepzes-designer-oktatas-szak-szakkepzes-felnottkepzes

Mit ad egy lakberendező tanfolyam?

Egy lakberendező tanfolyamon a diákok megtanulják első körben, hogy egy ügyféllel hogyan kell jól kommunikálni, hogyan kell az igényeit, kéréseit rögzíteni. Ez a rész különösen fontos, így egy jó lakberendező tanfolyam erre különös hangsúlyt fektet, hiszen a megrendelők általában szimpátia vagy ajánlás alapján választják ki, hogy kire bízzák otthonukat, kulcsszó a bizalom !

Második lépés egy megrendelési folyamatban, így a tanulásban is a berendezési terv megalkotása, burkolatok választása, mennyiségek megtervezése. A helységek kohéziójának megálmodása és a stílus meghatározása. Adott esetben a gépészet elhelyezésének kitalálása, korszerűsítése is. A teljes munka megrendelővel szoros együttműködésben zajlik. Egy jó lakberendezés tanfolyamon megtanulhatsz szuper 3D-s látványterveket is készíteni, hogy még jobban ki tudd szolgálni ügyfeled igényeit és segíteni tudjad a döntések meghozatalában.  Így te lehetsz a a képzeleténk a mankója, ami segít láthatóvá tenni vágyai otthonát! 

Azt is megtanulod a lakberendező tanfolyamon, hogy kivitelzőkkel hogyan egyeztess, hogyan vezényelj le egy kivitelezési folyamatot! Hogyan szerezd be a kíván berendezési tárgyakat, erről listát készítesz és költségvetési tervet, egy jó szakember nagyon sokat tud így spórolni megrendelőjének!

corvin-rajziskola-lakberendezo-tanfolyam-kepzes-designer-oktatas-szak-szakkepzes-felnottkepzes

Mit tud egy belsőépítészeti képzés vagy tér -és formatervező tanfolyam, amit egy lakberendező tanfolyam nem? Mivel ad többet a felsőoktatásban megvalósuló képzés?

Amiben egy tér-és formatervezési vagy belsőépítészeti képzés más, mint a lakberendező tanfolyamok az leginkább a mélységében, műszaki követelményeiben mutatkozik meg. Ezek mellett az orientáció is más, míg egy lakberendező tanfolyam, ahogy a neve is utal leginkább elrendezés és dekoráció. Addig a formatervező leginkább tárgyakat tervez, kisebbet, nagyobbat. A belsőépítész pedig a terek elrendezését , funkcionalitását tervezi. Természetesen mindegyik képzésben így a lakberendezési tanfolyamon is az egyik alappillér az esztétika.

Összefoglalva, milyen skillt hol sajátíthatsz el :

 • Lakberendező tanfolyam: Alapszintű tervezési tudás, 3-D látványtervek készítése, stílusok megismerése, adott belső terek hangulatossá varázsolása, a megrendelő álmainak magas szintű kivitelezése. Egymással összhangban levő terek létrehozása, kivitelezési folyamatok levezénylése. Kisebb belsőépítészeti tervezési feladatok megoldása, tervezése. 

 

 • Tér-és formatervező képzés: Összetett rendszer fókuszú gondolkodás megtanulása. Tervezési és kivitelezési folyamatok ütemezése. Gyártástervek, látványtervek elkészítése.Magas szintű a társadalom problémáira reflektáló innovatív tárgyak térelemek tervezése. Fókuszban az életminőség javítása, a praktikum és a fenntarthatóság. 

 

 • Felsőoktatásban, designer képzésen  (MOME, Soproni Egyetem, BME és egyéb design szakkal rendelkező intézmények )

Amitől egy lakberendező tanfolyam kecsegtető és akiknek ajánlott.

Általában a lakberendező tanfolyamok könnyebbek, mint az egyéb hasonló jellegű képzések. Neked (viszonylag könnyű, csak alapszintű “mérnöki”  tervezési tudás szükséges segíthetsz másoknak az otthonukat berendezni. )

 

Neked való a lakberendező tanfolyam, ha szeretsz otthonossá tenni tereket és jó a szépérzéked. Egy lakberendező tanfolyam elvégzése lehet a te utad, ha szívesen terveznél, de nem annyira áll hozzád közel a száraz műszaki világ, hiszen lakberendező szakmán belül lehetőség van kifejezetten stílustanácsadónak is felcsapni, így akár el is kerülheted ezt a részt ! Biztosan szeretni fogod, ha a trendeket árgus szemmel figyeled és jó a fantáziád, jól bánsz a színekkel és textúrákkal! 

Egy lakberendező tanfolyam sötét oldala

A lakberendező feladata, hogy maximálisan kiszolgálja az ügyfél igényeit ezért nehézkes is lehet olykor a munka, nem minden megrendelőnek van szépérzéke, így az önmegvalósítás tere nem ez. Vannak persze optimális esetek is , de arra azért lehet számítani, hogy nem feltétlenül az önkifejezésről szól, de nem is az a cél ! Másik elrettentő dolog, hogy szabályosan dömping van lakberendező tanfolyamból és sok a hangzatos,de elenyésző tudást átadó képzés ! Így sajnos sokan járnak pórul és fizetnek ki borsos összegeket a semmire és lesz egy papírjuk, de sokszor csak a képző intézmény által kiadott oklevél, ami tulajdonképpen nem lesz jó semmire. Ami még hátránya lehet, hogy ha komolyabb tervezési projektet is szívesen bevállalnál ahhoz ez nem feltétlenül fog megfelelő műszaki és tervező hátteret biztosítani.

corvin-rajziskola-lakberendezo-tanfolyam-kepzes-designer-oktatas-szak-szakkepzes-felnottkepzes

Lakberendező tanfolyam pro és kontra:

  • – Jó hogy relative kevés műszaki tudás szükséges hozzá, kevesebb mint a belsőépítészethez. 
  • – Jó, hogy igazán mai tud lenni, hiszen követni kell a trendeket, hogy igazán menő enteriőröket tudj tervezni!
  • – Nem jó ,mert rengeteg lakberendező tanfolyam van, így nagyon nehéz igazán minőségi oktatást találni.
  • – Jó, hogy szabadúszóként egyéni munkarendben tudsz dolgozni. 
  • – Jó, mert egy lakberendező tanfolyam elvégzése után jó eséllyel találhatsz munkát vagy el tudsz helyezkedni egy stúdiónál és még nem is fizet rosszul.
  • – Hátránya, hogy nem mindig fogod tudni megvalósítani, azt ami neked tetszene, sőt szakmailag lehet el kell fogadj olyan dolgokat is, amiket kifejezetten előnytelennek gondolosz, ezért olyanoknak jó akik az egójukat le tudják ültetni a kispadra!
  • – Hátrány, hogy ugyan sok ilyen munka van, de a szakma is eléggé telített és a sok semmire nem jó képzés miatt elég híg is, ami az általános megítélésnek nem tesz jót. 
  • – Hátrány, hogy bonyolultabb tervezés folyamatokra nem leszel képes, így adott esetben szükség lesz belsőépítész segítségére. 

 

Reméljük picit tudtunk segíteni, hogy jobban eligazodj ezekben a szakmákban! Ha esetleg a tér-és formetervezés, amit leginkább közelinek érzel, akkor van egy jó hírünk, nálunk van ilyen és nem is akármilyen!

Csatlakozz a Corvin kreatív csapatához!
Kíváncsi vagy ingyenes programjainkra vagy a kedvezményes lehetőségekre? Iratkozz fel hírlevelünkre!
A Küldés gomb megnyomásával kijelentem, hogy a Corvin Rajziskola Általános Szerződési Feltételeit és az Adatkezelői tájékoztatóban foglaltakat megismertem és elfogadom.