Milyen területeken használják a 3d látványtervezést? Észrevétlenül a különféle design ágazatokon belül folyamatosan használják a 3d látványtervező tanfolyamokon szerzett tudást. A belsőépítészeti tervekhez  készülnek ilyen látványtervek, különböző tárgyak gyártása előtt is szükség van hasonló látványtervekre, de még az ikea konyhatervező szoftvere is olyan tudáson alapul, ami egy 3d látványtervező tanfolyamon elsajátítható.

corvin-rajziskola-3D-larvanytervezes-tanfolyam-kepzes-designer-oktatas-szak-szakkepzes-felnottkepzes

3d látványtervező tanfolyam, ami kell vagy valami más?

Felmerülhet a kérdés vajon mi kell a nagyon ütős 3d látványtervek készítéséhez ? Mi az a  tudás és hol lehet megszerezni, amivel az ember már boldogulni is tud. Fontos különbséget tenni a 3d látványtervező tanfolyam és a belsőépítészeti vagy épp formatervező képzés közt! Mit tanulsz egyiken és mit a másikon? Egy tér-és formatervező képzésen komplex tervezői gondolkodást tanulhatsz meg, tanulsz funkcionalitásról, esztétikáról, arányokról, végfelhasználásról. Ezzel szemben egy 3d látványtervező tanfolyamon csak látványterveket készítetek, tervek, elképzelések alapján, de nem leszel birtokában releváns tervezői tudásnak maximum nagyon alapvető dolgoknak!

Nem minden napom, hetem ugyanolyan, mivel tanítok több helyen és alkotok is, vannak műhelyben töltött napjaim is. Az átlagos nap nálam a folyton nyüzsgés. Talán a rutinom biztos pontja az, hogy mindig van egy aktuális sketchbookom, amibe szinte minden nap rajzolok, jegyzetelek, és ez segít mindent észben tartani, nem csak naptár szintjén, hanem rengeteg vizuális, grafikai jegyzetem, lenyomatom van. 

Ha már belőtte az ember az irányt, hogy : “ Igen a grafika az én utam! ” vagy : “ Illusztrátor leszek! “ , akkor mindenképp rá kell hasalni a célirányos fejlesztésre, te mit gondolsz erről? Szerinted hogyan érdemes készülni ezekre a pályákra? Mit érdemes tanulni, fejleszteni? 

Csinálni mindent, rajzolni rajzolni, tanulni, fejlődni, magadnak kitalálni grafikai, illusztrációs vagy animációs projekteket, sketchbookozni, kiállításokat, alkotókat nézni.. és rajzolni rajzolni. 🙂

Manapság már sokkal nagyobb a mozgástér mind az itthoni, mind a külföldi lehetőségek tekintetében. Szerinted ma Magyarországon hol érdemes továbbtanulni?

MOME, Képző, Sopron, Eger és sok vidéki egyetem is egyre jön fel.

Ahogy be úszott a képbe az előző kérdésnél, sokan vágynak külföldi egyetemre, illusztráció, animáció vagy épp grafika szakra. Te szert tettél a témában egész mély tapasztalatokra. Miben látod a fő különbséget a külföldi grafika, művészeti oktatás és az itthoni közt? 

Erasmuson Lisszabonban voltam fél évet, még a Tervezőgrafika alapképzés utolsó évében. Itt a grafika, illusztráció mellett nyílt lehetőségem áthallgatni más szakokra, multimédia és performansz.

Illetve Indonéziában töltöttem 2 évet, ahol helyi tradicionális művészeteket tanultam: árnybáb művészetet, batik (viaszos) textil festés és táncot. Ez az időszak nagy hatással volt rám, rengeteg inspirációt adott a tanultak mellett a sokszínű kultúra, élővilág, tájak, ízek.. a rendkívül kedves indonéz nép. Kint is állandóan rajzoltam és több füzetet töltöttem meg és ezek a grafikai motívumok visszatérnek a munkáimban azóta is.

corvin-rajziskola-3D-larvanytervezes-tanfolyam-kepzes-designer-oktatas-szak-szakkepzes-felnottkepzes

Akkor mi az amit egy 3d látványtervező tanfolyamon tanulsz?

A 3d látványtervező tanfolyamokon megtanulhatod ezeknek a vizuáloknak a szoftveres hátterét. Megtanulod egy tér optimális bevilágítását, fotók készítését! Megtanulsz különféle anyagminőségeket, tereket megjeleníteni. Ezzel a tudással segíthetsz a megrendelők és az építész, belsőépítész közt hidat építeni, segítheted az ő munkájukat! Milyen munkakörnyezetben jönnek még jól egy 3d látványtervező tanfolyamon elsajátítottak? +d -s látványterveket használnak még különféle filmes jelenetek megtervezésekor vagy akár számítógépes játékok tervezése során!

corvin-rajziskola-3D-larvanytervezes-tanfolyam-kepzes-designer-oktatas-szak-szakkepzes-felnottkepzes

Miért menj 3d látványtervező tanfolyam helyett komplexebb képzésre?

Ha valóban a design földjén akarsz megélni, akkor a 3d látványtervező tanfolyam kevés lesz. Egy designer kreatív, érdeklődő, jó probléma megoldó! Eggy 3d látványtervező szakember az valójában csak kivitelező nem a megálmodó! Mitől ergonomikus egy bútor? Hogyan lesz egy autó a légellenállásra optimalizálva? Hogy lehet egy igazán menő napelemes térbútort tervezni? Vagy milyen design tárgyakat lehet az újrahaszosítás technológiáival létrehozni? Ezeket és még sok minden mást csak a célzott szakmai képzéseken tudsz megtanulni. Ha kreativitásodnak akarsz teret engedni, akkor ne 3d átványtervező tanfolyamra menj, hanem egy valódi designer képzésre!

Csatlakozz a Corvin kreatív csapatához!
Kíváncsi vagy ingyenes programjainkra vagy a kedvezményes lehetőségekre? Iratkozz fel hírlevelünkre!
A Küldés gomb megnyomásával kijelentem, hogy a Corvin Rajziskola Általános Szerződési Feltételeit és az Adatkezelői tájékoztatóban foglaltakat megismertem és elfogadom.