Poroszlai Eszter, képzőművész

Az utóbbi évek színes, transzparens egymáson elcsúsztatott festék- vagy elasztikus tüllrétegekből felépített képtárgy-sorozatok darabjain a síkot kimaszkolt vagy kivágott körök, gyakran deformált struktúráival bontottam meg. A terek és dimenziók közötti átjárás, átjárhatóság mellett a szabályos-szabálytalan, a rendezett-kaotikus, a kiszámított-véletlen, a rugalmas-merev dichotómiái foglalkoztattak.

Egy ponton túl a harmadik dimenzióba érkeztem: először a deformált körök transzparens struktúráit, majd a két sík kölcsönhatásából létrejött elasztikus tüll-kúpokat helyeztem nagy méretben a térbe.

Jelenleg az anyagot élénk, neon színű szálakra szedve, a fény és az anyagiság határán mozgó, éteri látványt nyújtó kúpokat építek különböző terekbe, emellett modellekre emlékeztető kettős-kúpokat rajzolok nagy méretben papírra, filctollal. A kompozíciókon az interferáló vonalhálózatok moiré-effektusa felidézi a korábbi elasztikus tüll-munkák vizuáldinamizmusát.

Az érzékelés, megismerés kérdései, a terek és dimenziók közötti átlátás, átjárás foglalkoztatnak. Az élénk, tiszta, gyakran neon színű, transzparens olajfesték- vagy elasztikus tüllrétegekből, illetve szálakból építek érzéki geometrikus absztrakt képtárgyaikat, objekteket és térinstallációkat.

honlap >>>

bemutatkozás >>>